Pazar, Şubat 25, 2007

CEVİZ

PROTEİN 20,05 KALSİYUM MG 99 VİTAMİN AİÜ 30
YAĞ 70,80 FOSFOR 380 TİHİAMİN MG 33
KARBONHİDRAT6,9 DEMİR 3,1 RİBOFLAVİN MG 13
KÜL 1,8 SODYUM 2 NİACİN MG 9
KALORİ DEĞERİ700 POTASYUM 450 ASCORBİK MG 2
SU 3,5 MAGNEZYUM 131 ENERJİ DEĞERİ CAL 700

1 Kg. ceviz kalori olarak 3 Kg. ekmeğin, 2 Kg. peynirin 0,8 Kg. tereyağının, 4 Kg bifteğin, 10 Kg tavuk etinin 9,5 Kg süstün, 14 Kg. portakalın vermiş olduğu enerjiyi vermektedir.
Ceviz belki hiç bir meyve türüne nasip olmayacak kadar farklı kullanım alanına sahip bir meyve türüdür. Ülkemizde değişik gıda maddelerinin yapımında kullanılan ceviz içi İlçemizde yapılan ekmek veya çörek içine bırakılarak yapılır ki bunada halk dilinde cevizli fetir diye adlandırılır. Ceviz içi, yeşil kabuğu ve sert meyvesi ile yaprağı, kökü ve gövdesi ile her tarafı faydalı şekilde kullanılma durumunda olan bir meyve türüdür.

Hiç yorum yok: